Hoe verloopt een Iyengar Yoga les ?

De leraar stelt een sequens (dit is een bepaalde volgorde van asanas) voor en bouwt elke asana stap voor stap op. Zo kan een ieder op eigen tempo, volgens eigen noden en mogelijkheden hierop verder bouwen.

De leraar toont eerst zelf de houding, legt deze op een precieze en gedetailleerde manier uit en volgt daarna specifiek de vooruitgang van elke leerling op. 

Houdingen (asanas) worden ingedeeld in verschillende types : 

  • rechtopstaande houdingen
  • zittende houdingen
  • voorover buigingen
  • achterover buigingen
  • omgekeerde houdingen
  • twists

Elke les eindigt met een totale ontspanning om alle fysieke en mentale spanningen te ontladen. 

Sequensen kunnen ook bestaan uit louter herstellende houdingen en ademhalingsoefeningen om de diepe ontspanning van geest en lichaam te bevorderen.  

 

Wat zijn yoga props?

B.K.S. Iyengar  heeft het gebruik van  props  oftewel hulpmiddelen geïntroduceerd in de yogabeoefening ter ondersteuning van het lichaam en een juiste uitvoering van de houdingen.

Yoga props  corrigeren de uitlijning van het lichaam zodat spanning wordt vermeden. Het gebruik van  props  helpt asana’s beter te begrijpen en maakt yoga beter toegankelijk voor iedereen.

De meest gebruikte  props in Iyengar Yoga zijn blokken, riemen, dekens en stoelen.  Deze  props helpen de yogabeoefenaar om zichzelf te ondersteunen of aan te passen in al de verschillende houdingen zodat hij of zij alle vereiste bewegingen veilig en doeltreffend kan uitvoeren.

 

Pin It on Pinterest