Hoe verloopt een Iyengar Yoga les ?

Typisch aan Iyengar Yoga is dat we de houdingen één per één uitoefenen. Samen vormen de houdingen een goed uitgebalanceerde reeks die elke deelnemer toelaat om volgens hun eigen mogelijkheden te evolueren.
De leraars tonen en leggen de houdingen uit en volgen op persoonlijke wijze de vooruitgang van elke leerling op. De nadruk ligt op detail en precisie voor een betere uitlijning van het lichaam.

De houdingen zijn ingedeeld per familie: rechtopstaande houdingen, zittende houdingen, voorover-buigers en achterover-buigers, omgekeerde houdingen, twists. Elke les eindigt met een relaxatie voor een totale ontspanning van het fysieke en mentale lichaam.

De herstellende houdingen en ademhalingsoefeningen bevorderen eveneens een diepe ontspanning van het mentale en fysieke lichaam.

Wat zijn yoga props?

Mr Iyengar heeft het gebruik van props oftewel hulpmiddelen geïntroduceerd in de yogabeoefening ter ondersteuning van het lichaam en een juiste uitvoering van de houdingen.

De props corrigeren de uitlijning van het lichaam zodat spanning wordt vermeden. Het gebruik van props helpt asana’s beter te begrijpen en maakt yoga toegankelijker voor iedereen.
De meest gebruikte  props in Iyengar Yoga zijn blokken, riemen, dekens en stoelen.

Deze  props  helpen de yogabeoefenaar om zichzelf te ondersteunen of aan te passen in al de verschillende houdingen zodat hij of zij alle vereiste bewegingen veilig en doeltreffend kan uitvoeren.

Pin It on Pinterest