Wat is yoga?

Yoga is een eeuwenoude discipline uit India. Het sanskriet woord yoga, betekent ‘verbinding’ en ‘rusten, stoppen’. Het doel van yoga is mensen, mannen, vrouwen, jong en oud, onfhankelijk van hun leeftijd of religie, een weg te bieden naar innerlijke rust en evenwicht en naar vrede.
Er bestaan zeer veel verschillende stijlen van yoga met elk hun eigen accenten.
Oorspronkelijk werd yoga één op één onderwezen.

B.K.S. Iyengar

B.K.S. Iyengar was één van de meest gerenomeerde yogameesters ter wereld met een internationale reputatie. Geboren in1918 en gestorven op 20 août 2014 op 96 jarige leeftijd. Hij heeft zijn leven toegewijd aan de studie en het onderwijzen van yoga.

Hij woonde in Pune (India), waar hij in 1975 het « Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute » bouwde. Het instituut is wereldwijd bekend en momenteel wordt er les gegeven door zijn kinderen Geeta en Prashant, zijn kleindochter Abhijata, plus een aantal hoog gekwalificeerde leraars. Zijn boeken zijn vertaald in verschillende talen en bevatten een aantal onmisbare klassiekers wat de studie van yoga betreft. Zijn verhelderende stijl van lesgeven heeft bijgedragen aan het ontdoen van de mystiek rond yoga en het onderwerp zeer toegankelijk gemaakt.

In tegenstelling tot het ouderwetse idee dat yoga slechts gaat over relaxatie, biedt Iyengar yoga een stevige methode om lichaam en geest te kennen. Het is gebaseerd op asana’s (houdingen) en pranayama (ademhalingstechnieken).

Bibliografie

Pin It on Pinterest