Begin april 2022 verliet een groot heer van yoga, Faeq Biria, een goede vriend van de familie Iyengar.

Nauwe leerling van Yogacharya Sri B.K.S. Iyengar, Sricharan Faeq Biria was de directeur van het Paris Iyengar Yoga Center en was lange tijd de voorzitter van het Technisch Comité van de Franse vereniging van Iyengar Yoga. Hij was ook verantwoordelijk voor het opleiden van yogadocenten over de hele wereld. Faeq Biria maakte van jongs af aan kennis met de mystieke kunsten van het Oosten, na een briljante academische carrière, reisde Faeq Biria vele jaren voor zijn spirituele zoektocht waarbij hij Yogacharya B.K.S. Iyengar wiens discipel hij werd. Hij bleef nog enkele jaren bij Sri B.K.S. Iyengar voor zijn spirituele leren en nam actief deel aan het schrijven van verschillende boeken door de meester. Sindsdien gebruikte hij zijn uitzonderlijke energie, zijn enthousiasme, zijn geloof en zijn unieke talent als leraar om de boodschap van zijn meester over de hele wereld uit te dragen.

Hij was de eerste die door B.K.S. Iyengar om de eerste lerarenopleiding volgens zijn methode te geven en het certificeringssysteem op te zetten in veel landen zoals Rusland, Polen, Japan, Israël, Zwitserland, Argentinië, Brazilië en China. Hij wordt vaak de ambassadeur van de meester genoemd. Integriteit en toewijding aan de filosofie van B.K.S. Iyengar manifesteren zich door zijn leer. Haar lessen zijn een bron van dynamiek en inspiratie voor alle yogabeoefenaars.

Hier zijn enkele citaten van professoren van de Belgische Vereniging die hem goed kenden.

“De Iyengar-gemeenschap verliest een internationaal erkende leraar: Faeq Biria heeft zijn meester BKS Iyengar met toewijding en respect gediend door yoga te verspreiden via zijn cursussen en intensives en door honderden leraren over de hele wereld op te leiden.”
Will Bok

“Faeq Biria, dichtbij, trouw en intiem van Guruji verliet zijn fysieke lichaam om terug te keren naar het lichaam van intuïtieve kennis.
Laten we niet verdrietig zijn, laten we deze kans om hem te ontmoeten zegenen.
Beste Guru, we herinneren ons je lesgeven tijdens de training, je intensives bij Blacons, je anekdotes, je evaluaties, je nauwkeurigheid, je strengheid, je glimlach, je toewijding. Je liet ons onszelf overtreffen.
Bedankt voor je troostende woorden op een late namiddag begin juli 2009, zonder welke ik waarschijnlijk geen yogaleraar zou zijn geworden.
Mijn diepste gedachten gaan uit naar Faecqs familie en dierbaren.”
Francois Van Hinderdael

“Bon Voyages Faeq. Heel erg bedankt dat je de leer van Iyengar Yoga met grote duidelijkheid aan ons hebt overgedragen. Je stempel blijft op een groot aantal studenten gedrukt. Dankbaarheid en mijn condoleances aan de hele Iyengar-gemeenschap.”
Juan Benítez Rodriguez

“een buitengewone leraar. Een groot meester. Zijn buitengewone lessen zullen voor altijd in mijn geheugen gegrift blijven”
Lucia Anjali

Kijk en luister naar Faeq die egt uit wat pranayama is

Luister naar Faeq

Pin It on Pinterest